🚚 Fri frakt över 500 kr • 📞 Support: 010-123 45 67

Tillbaka till chilifrön
Jamaican Scotch Bonnet - Svenskodlade chilifrön från Svenska Frön

Jamaican Scotch Bonnet

69,00 kr
I lager

Beskrivning

Jamaican Scotch Bonnet är DEN klassiska Capsicum chinense från Jamaica - själva hjärtat i autentisk jerk-krydda! Frukterna har den ikoniska formen som liknar en skotsk tam o'shanter-mössa och mognar till intensiva färger (röd, orange, brun). Med hetta på 100.000-350.000 SHU är den kraftig men inte överväldigande. Smaken är sötare än habanero med en tropisk fruktighet (äpple, körsbär, tomat) som är karakteristisk. Jamaica är världens största exportör av denna karibiska ikon!

Chilistyrka

Hethetsnivå:4/5

Mycket het - Varna dina vänner!

Scoville:

300000 SHU

Scoville Heat Units

Färg:

Omogen: grön
Mogen: gul

Odlingssvårighet

Medel

Kräver viss erfarenhet

Varför handla hos oss?

Svenskodlade frön

Anpassade för det svenska klimatet

Fri frakt över 500 kr

Snabb leverans 2-5 vardagar

Fräscha frön

Hög kvalitet och grobarhet

30 dagars öppet köp

Returnera enkelt om du ångrar dig

Artikelnummer: 240615

Jamaican Scotch Bonnet är en klassisk Capsicum chinense från Karibien, med Jamaica som den främsta producenten och exportören i världen. Namnet 'Scotch Bonnet' syftar på fruktens unika form som påminner om den traditionella skotska mössan tam o'shanter - en distinkt tillplattad, något veckad silhuett som är omedelbart igenkännbar. Frukterna är relativt små, 2-7 cm i diameter, och mognar från grönt till intensiva färger där rött är vanligast, men orange och brunt förekommer också. Denna chili är inte bara en ingrediens - den är själva själen i jamaicansk matlagning och en kulturell ikon i hela Västindien!

Smaken är där Scotch Bonnet verkligen skiljer sig från sina släktingar - den är påtagligt sötare än habanero med en rik tropisk fruktighet som domineras av toner av äpple, körsbär och tomat. Med hetta på 100.000-350.000 SHU ligger den i samma hettklass som habanero, men smakprofilen är mer komplex och fruktig. Många beskriver smaken som 'sweet' vilket är unikt för en chili i denna hettklass. Denna balans mellan kraftig hetta och söt tropisk fruktighet är exakt vad som gör Scotch Bonnet oumbärlig i karibisk matlagning - hettan kompletterar istället för att dominera.

Jamaican Scotch Bonnet är absolut central i jerk-krydda - den berömda jamaicanska kryddblandningen är helt enkelt inte autentisk utan Scotch Bonnet! Chilifrukten används också flitigt i hot sauces, marinader, grytor och pickling genom hela Karibien. Plantan producerar rikligt med frukter och växer väl i växthus som är obligatoriskt i Sverige för denna chinense-sort. Mognadstid på 100-120 dagar. För den som söker autentiska karibiska smaker och den klassiska Scotch Bonnet-upplevelsen är detta THE definitive sort - själva hjärtat i jamaicansk matlagning!