
Aji Charapita Iquitos
Beskrivning
Aji Charapita Iquitos är en vild peruansk Capsicum chinense från Amazonas nära Iquitos, Loreto. De miniatyrfrukterna är ärtsmå (0.5-1 cm) och mognar från grönt till gult/orange. Med hetta på 30.000-75.000 SHU (vanligast 50.000 SHU) packar de liten storlek men stor smak - ljus citron-lime-burst med banantoner och passion fruit. Kompakta buskiga växter producerar hundratals tiny frukter. Berömd som 'världens dyraste chili' (myten om $25.000/kg är överdrivet, men den är arbetsintensiv att skörda).
Chilistyrka
Mycket het - Varna dina vänner!
Scoville:
100.000 SHU
Scoville Heat Units
Färg:
Odlingssvårighet
Medel
Varför handla hos oss?
Svenskodlade frön
Anpassade för det svenska klimatet
Fri frakt över 500 kr
Snabb leverans 2-5 vardagar
Fräscha frön
Hög kvalitet och grobarhet
30 dagars öppet köp
Returnera enkelt om du ångrar dig
Artikelnummer: 240654
Aji Charapita Iquitos är en fascinerande vild Capsicum chinense från peruanska Amazonas, specifikt området kring Iquitos i regionen Loreto. Till skillnad från odlade sorter växer Charapita vilt i regnskogen och har samlats av lokalbefolkningen i generationer. Vad som omedelbart slår en är frukternas miniatyrstorlek - de är bokstavligen ärtsmå med diameter på endast 0.5-1 cm, vilket gör dem till en av världens minsta chilipeppar. Trots sin lilla storlek har Aji Charapita blivit legendarisk och kallats 'världens dyraste chili' (även om påståendet om $25.000 per 2 lbs är en överdrift - i Peru kostar de rimligt på lokala marknader).
Smaken är där Aji Charapita verkligen utmärker sig - när man biter i en av de små gula pärlorna exploderar en ljus citron-lime-burst i munnen, följt av undertoner av banan och passion fruit. Den fruktigt blommiga citrus-karaktären är intensiv och komplex, mycket mer uttalad än hos större chinense-sorter. Hettan ligger på 30.000-75.000 SHU (vanligast runt 50.000 SHU) vilket ger en kraftig men inte överväldigande hetta som balanseras perfekt mot den tropiska fruktig karaktären. De små frukterna mognar från grönt till lysande gult/orange och växterna producerar hundratals - ibland tusentals - tiny frukter. Problemet är skörden: det krävs cirka 20.000 frukter för att få 2 lbs torkade peppar, vilket förklarar det höga priset!
Växterna är kompakta och buskiga, perfekta för kruködling där de bildar täta buskar fulla av små gula frukter. Som Capsicum chinense kräver Aji Charapita Iquitos växthus i Sverige och lång odlingssäsong - så fröna i december-januari. Groningen kan vara långsam och oregelbunden som hos många vilda sorter. Värmematta rekommenderas starkt. Skörden är arbetsintensiv men otroligt givande - de små frukternas intensiva citrus-smak är perfekt för ceviches, tropiska salsor och gourmet hot sauces där några få frukter räcker långt. En måste-sort för samlare och de som uppskattar vild chinense-karaktär med maximal smakintensitet per gram!